Проблеми учења математике у предметној настави и могућности њиховог превазилажења у контексту дидактичко-методичких поступака наставника - Vučinić, Dragiša S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Опште је познато становиште да математичка знања данас заузимају све већи значај у друштву, као и да математика своју примену проналази у готово свим научним и практичним делатностима. С тим у вези, оправдано је сматрати да квалитетно образовање у области математике представља један од основних услова за професионално или академско напредовање сваког ученика. Међутим, резултати различитих истраживања указују на то да ученици већ у основном образовању, нарочито ученици старијих разреда, постижу слабије резултате у савладавању математичких задатака, као и да математика за њих представља један од мање популарних наставних предмета. Имајући у виду значај математичког образовања, у овом раду разматрани су различити проблеми и тешкоће са којима се, током учења математичких садржаја, сусрећу ученици старијих разреда основне школе. У складу са значајном улогом наставника, као једног од кључних чинилаца квалитетног образовног процеса, у раду се указује и на могућности превазилажења одређених проблема у контексту дидактичких и методичких поступака у наставника математике.
Keywords: didactic methodological procedures||; ||дидактичко-методички поступци; teaching mathematics||; ||наставе математике; learning mathematics||; ||учење математичких садржаја