Улога и значај слободног времена у животу младих - Radojević, Tatjana S.; Jaredić, Biljana N.; Minić, Jelena Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду се разматра слободно време као друштвени феномен који захтева темељит приступ у свим сферама живота. Слободно време представља један од важних чинилаца развоја личности деце и младих, јер пружа могућност младима да активирају стваралачке снаге и задовоље своја интересовања и потребе. Квалитет провођења слободног времена зависи од квалитета садржаја у њему. Уколико је недовољно осмишљен и вођен, простор слободног времена може постати извор неприхватљивих понашања и зависности. Код младих је неопходно развијати свест о квалитетном и структурисаном провођењу слободног времена и помоћи им у организацији и креирању програма њеног провођења. Улога психолога и педагога у том процесу је значајна. Рад има за циљ скретање пажње научној и стручној јавности на значај структурисања слободног времена код младих.
Keywords: leisure time||; ||слободно време; the young||; ||млади; structured leisure time||; ||структурисано слободно време