О оријенталним култовима на југу провинције Далмације (Неколико примјера из источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
На југу провинције Далмације (источна Херцеговина), као и у свим подручјима која су била у саставу Римског царства налазе се споменици који свједоче о религиозности римских грађана. Духовни живот становника на југу провинције Далмације огледао се у и поштовању оријенталних култова (култ Митре). Оријенталне култове на подручју источне Херцеговине (Мостар, Коњиц) познајемо, прије свега, по скромном броју нађених епиграфских споменика.
Keywords: oriental cults (cult of Mithra)||; ||оријентални култови (култ Митре); epigraph statues||; ||епиграфски споменици; the province of Dalmatia||; ||провинција Далмација; East Herzegovina||; ||источна Херцеговина; Mostar||; ||Мостар; Konjic||; ||Коњиц