Ставови универзитетских предавача према студентској евалуацији наставног процеса - Davidović Rakić, Jelena I.; Kostić, Senka M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Основна идеја рада била је да се испитају ставови универзитетских предавача према студентској евалуацији наставног процеса. Поред тога, занимало нас је да ли постоји ефекат академског звања (асистент, доцент, ванредни и редовни професор) или година радног искуства на природу тог става. Како бисмо то испитали, конструисали смо скалу ставова и факторском анализом издвојили три димензије: Непроменљивости студентске улоге, Указивање на опасности (мане) евалуације и Некомпетентност студената у процесу евалуације. Истраживање је спроведено на укупно 287 универзитетских предавача. Резултати показују да предавачи имају умерени до благо позитиван став према евалуацији на све три издвојене димензије. Поред тога, предавачи који имају већу праксу у погледу година радног стажа испољили су негативнији став на димензији непроменљивост студентске улоге у односу на предаваче са радним стажом мањим од 5 година. Не постоје разлике у погледу испољености става према студентској евалуацији наставног процеса уколико узмемо у обзир групу асистената и групу наставника (доценти, ванредни и редовни професори). Овако добијени резултати иду у прилог резултатима неких ранијих истраживања и упућују на то да, са једне стране, наставници виде позитивне аспекте евалуације у виду активног укључивања студената у наставни процес, али, са друге стране, и даље постоји неповерење по питању негативних страна евалуације, компетентности студената за евалуацију и објективности самог процеса евалуације.
Keywords: evaluation||; ||евалуација; university lecturers||; ||универзитетски предавачи; students||; ||студенти