Друштвено-историјски развој и политика западне социјалдемократије и Социјалистичке интернационале (део први: период од I св. рата до 1989. године) - Kalik, Mario N.; Mitrović, Ratko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Основни циљ рада јесте указивање на историјско кретање западне социјалдемократије и Социјалистичке интернационале и условно говорећи подсећање како су се утопијска обећања и револуционарни жар топили и више-мање готово нестали. Историјска трајекторија социјалдемократије на Западу сугерише да је основни мотив била и остала борба против комунизма: једине историјске и делатне алтернативе капитализму која се икада појавила. Утолико није за чуђење нестајање поделе на класичну левицу и десницу у оквиру политичког спектра. Галиматијас десног популизма, паралевих покрета, ретрадиционализација и повратак религије, константно урушавање радничких права и социјалне сигурности уз истовремено неспутано ширење слободе за капитал, логична су последица одустајања од борбе за бољи и другачији свет. Радикална промена, раскид са светињом приватне својине изричито су у прогласима и декларацијама Социјалистичке интернационале стављени ad acta. Одустајање од истинског социјализма, последично пактирање са хегемоним неолибералним капитализмом, његова презервација, као и даље ширење, у форми социјалдемократије, чине вероватно најконзервативнију друштвено-историјску снагу.
Keywords: Marxism||; ||марксизам; capitalism||; ||капитализам; imperialism||; ||империјализам; communism||; ||комунизам; socialism||; ||социјализам; Socialist International||; ||Социјалистичка интернационала; Western social democracy||; ||западна социјалдемократија