Достојевски: полифонија или дисхармонија? (Поетика и композиција романа Зли дуси) - Lazić, Nebojša J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду смо истраживали поетику и композицију романа Зли дуси Ф. М. Достојевског. Пратили смо рецепцију књижевних остварења Достојевског у руској књижевној критици у 19. и 20. веку. Уочили смо да су савременици Достојевског били много критичнији према његовом раду, него што је то био случај са критичарима у 20. веку. Посебну пажњу посветили смо књизи М. Бахтина Проблеми поетике Достојевског, јер је она послужила као основа за тумачење Достојевског на Западу. Приметили смо да је Бахтин механички пренео термин полифоније из теорије музике и применио га на литерарно дело Ф. М. Достојевског. Бахтиново објашњење како је термин полифонија искористио као метафору, слично као што је поступио с термином хронотопа, чини нам се посебно проблематичним. Методологија науке о књижевности захтева да се опис књижевног дела мора дати на епистемолошки вишем степену, метајезиком а не језиком саме књижевности. Уколико се то ипак учини, добија се логичка таутологија која нам не пружа одговор на постављено питање него нас држи у кругу незнања.
Keywords: Достоевский||; ||Достојевски; Бахтин||; ||Бахтин; поэтика||; ||поетика; композиция||; ||композиција; полифония||; ||полифонија