Музика у настави енглеског језика - Kulić, Danijela G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Предмет истраживања у овоме раду јесте улога музике и музичке способности ученика/студената у настави енглеског као страног језика. Теоријски оквир рада чине сазнања из музичке уметности, која су у вези с наставом страног језика, као и анализа приступа сугестопедије, којим се препоручује употреба музике на часовима страног језика. Претпоставља се да је виши ниво музичке способности у директној вези са способношћу усвајања прозодије страног језика, стога, појединци који поседују музички таленат имају боље предиспозиције за усвајање интонације и акцента. У раду је, такође, представљена и вишеструка корист коју ученици/студенти могу имати од употребе музике на часовима енглеског језика. Дат је пример активности која је спроведена са студентима четврте године Англистике у оквиру предмета Драмске технике. Предложене су и технике којима се ова способност може активирати. Како су резултати истраживања самоперцепције ученика представљени у раду показали, општа језичка способност позитивно корелира с музичком способношћу. Истраживањем су обухваћени млађи адолесценти – 376 ученика завршних разреда основне школе, као и ученици прве године Гимназије у Лесковцу. Добијени подаци представљају резултате студије пресека којима се посредно указује на неопходност укључивања инструменталне и вокалне музике у наставу на свим нивоима учења, кроз сврсисходне и препоручене технике.
Keywords: musical intelligence||; ||музичка интелигенција; Suggestopedia||; ||сугестопедија; English language||; ||енглески језик; music||; ||музика; techniques||; ||технике; students||; ||студенти