Педагошка уверења студената енглеског језика: подложност промени и извори промена - Glušac, Tatjana LJ.; Pilipović, Vesna B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Педагошка уверења представљају претпоставке о различитим елементима образовног процеса и стога утичу на целокупну педагошку активност наставника. Релевантна литература истиче да је неопходно што раније открити педагошка уверења студената који се припремају за наставнички позив, али даје контрадикторне доказе у вези с утицајем који програми за обуку будућих наставника имају на промену уверења студената који учествују у тим програмима. Циљ овог рада је да испита да ли се уверења студената могу променити као резултат њиховог похађања различитих курсева у оквиру којих се припремају за наставнички позив, као и која врста курса највише доприноси поменутој промени. За потребе овог рада спроведен је мешовити методолошки поступак (упитник и интервју) током летњег семестра 2017. године. Узорак је чинило 11 студената мастерских студија са приватног факултета у Србији, који су током поменутог семестра похађали укупно три курса у оквиру којих су се припремали за наставнички позив. Квантитативни део истраживања реализован је на почетку и на крају летњег семестра помоћу упитника са петостепеном Ликертовом скалом, а тако добијени резултати обрађени су помоћу статистичког пакета SPSS 15. Квалитативни део истраживања спроведен је путем полуструктуисаног интервјуа, а подаци добијени на тај начин обрађени су применом индуктивног приступа. Добијени резултати показују то да постоји тек неколико статистички значајних промена уверења на нивоу групе, док подаци за сваког појединачног испитаника указују на низ веома значајних промена њихових педагошких уверења. Највећи утицај на промену постојећих уверења студената има пракса, потом теоријско-практични курс, док најмањи учинак на промену уверења има чисто теоријски курс.
Keywords: English language||; ||енглески језик; change of pre-existing beliefs||; ||промена уверења; pre-existing beliefs||; ||претходна уверења; student teachers’ pedagogical beliefs||; ||педагошка уверења студената