Место специјалних школа у инклузивном образовању - Nikolic, Gordana I.; Đorđić, Dejan M.; Kovačević, Jasmina M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Улога школа за образовање ученика са сметњама у развоју различито се тумачи у контексту инклузивног образовања. Са једне стране, посматрају се као установе које у пуном обиму својим капацитетима могу и треба да подрже образовну и социјалну инклузију, док други приступ сматра да постојање тих школа представља неуспех процеса инклузије. Циљ овога рада је да се утврди улога ових школа и промене које су настале у њиховом раду од 2009. године, када је уведено инклузивно образовање у наш образовноваспитни систем. Узорком је обухваћено свих 48 школа за образовање ученика са сметњама у развоју на територији Републике Србије. За потребе истраживања, у Заводу за унапређивање васпитања и образовања, припремљен је упитник за прикупљање података из ових школа. Резултати су показали да није промењена мрежа ових установа, али да су се променили корисници на свим нивоима образовања и васпитања с обзиром на то да сада ове школе образују децу са различитим сметњама у развоју. Број дефектолога већи је у Београду и Војводини од осталог дела Србије (p
Keywords: special schools||; ||специјалне школе; inclusive education||; ||инклузивно образовање; outcomes||; ||исходи; ecosystem||; ||екосистем