Примена квалитативних метода у лингвистичким истраживањa са децом: изазови и перспективе спровођења интервјуа са децом предшколског и млађег школског узраста - Savić, Vera M.; Prošić - Santovac, Danijela M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Данас се све више препознаје значај и применљивост квалитативних метода у језичким истраживањима, посебно у области усвајања страног или другог језика (енгл. L2). У области наставе енглеског језика као страног/другог језика на млађем узрасту, квалитативни приступи сматрају се посебно погодним јер омогућавају стицање увида у дечије разумевање сопственог учења. Рад има за циљ да одговори на бројна питања која су релевантна за примену квалитативних истраживања са децом у настави енглеског као страног или другог језика. Примењена је метода анализе интервјуа коришћених у два новија истраживања у Србији, као што су: вербални протокол спроведен са ученицима старим 11 година ради проучавања вештине почетног читања (Савић, 2017) и структурирани интервју спроведен у студији случаја учење енглеског језика употребом популарних цртаних филмова на узрасту од четири године (Прошић-Сантовац, 2017). Прва студија спроведена је са 12 ученика млађег узраста која има за циљ да утврди питања релевантна за вештину читања на страном језику, док је друго истраживање фокусирано на студију случаја у којој је примењен структуирани интервју у вези са популарним цртаним филмом коришћењем у настави и учењу енглеског језика. Педагошке импликације сумиране су као изазови и могућности примене интервјуа у истраживањима са децом млађег школског и предшколског узраста. Посебно су наглашене перспективе  које су у вези са стицањем дубљег разумевања дечијег језичког развоја. Закључује се да спровођење интервјуа у истраживањима са децом омогућава осветљавање индивидуалних и контекстуалних фактора који утичу на ефикасност наставе и усвајања страног/другог језика на предшколском и млађем школском узрасту.
Keywords: young L2 learners||; ||ученици енглеског језика млађег узраста; qualitative research methods||; ||квалитативна истраживања; interview||; ||интервју; prompted think-aloud protocol interview||; ||вербални протокол; case study||; ||студија случаја