Две фреске из XIII века у аркосолијумима цркве Сан Ђакомо Мађоре у Болоњи – између истока и запада - D'Amico, Rosa G.; Pajić, Sanja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Тема рада су фреске са представом Распећа и Христа судије у аркосолијумима са спољне стране северног зида цркве Сан Ђакомо Мађоре у Болоњи. Црква је саграђена залагањем припадника реда августинаца између 1267. и 1315, док је источни део довршен 1344, када је црква и освећена. Током изградње, почев од 1282, на западној и северној фасади отворено је 17 ниша сепулкралне функције, обележених преломљеним луцима. Аркосолијуми су били у употреби све до 1478, када су, након изградње портика у ренесансном стилу уз бок грађевине, затворени. Унутрашњост аркосолијума испуњена је зидним сликама вотивне намене, у неким случајевима и у више слојева. Краткотрајно доступни истраживачима између 1882. и 1886, што је искоришћено за фотографисање затечених фрагмената, аркосолијуми су наново отворени 1963, када су зидне слике рестауриране у нишама или скинуте са зидова. Наведене фреске налазе се међу најстаријим представама, насталим крајем XIII века. И у иконографији и у стилском третману присутна је мешавина западног, романичко-готичког уметничког схватања са утицајима источног, византијско-балканског, који упућују на климу „ренесансе“ XIII века која је захватила Византију и Балкан, пренету на другу обалу Јадранског мора највероватније посредством приморских центара, уз значајну улогу уметника повезаних са обе културе.
Keywords: San Giacomo Maggiore||; ||Сан Ђакомо Мађоре; arcosolii||; ||аркосолијуми; Duecento||; ||сликарство XIII века