Информационо-комуникационa технологијa у настави историје - Deletić, Zdravko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
На основу наставничког искуства, проучавања литературе и теоријског уопштавања, у раду се расправља о могућностима употребе компјутера и дигиталних медија од стране наставника и ученика у припреми и извођењу наставе историје, о могућностима ученика да уче уз употребу информатичке технологије у школи, у ваннаставним активностима и домаћем раду. Истакнуте су предности употребе електронских медија у настави историје: велика доступност докумената (текстова, фотографија, карата) у дигиталној форми и обиљe информација научног, публицистичког и информативног карактера. Поред могућности претраживања база података и сајтова доступних на интернету, компјутерска техника омогућава брзу и квалитетну обраду текста, израду нових докумената и презентација, стварање разноврсних база податка, размену информација и докумената у реалном времену, личне комуникације, припрему текста за штампу, низ корисних поступака који штеде време наставника и ученика, омогућавају бржи и ефикаснији рад. Рад са електронским уређајима и дигитализованим документима омогућава ученицима учење уз примену више извора знања, искоришћавање личног интересовања и способности, даје бројне могућности за активно и креативно учење. Уз бројне предности, у раду су поменута и нека ограничења употребе електронских медија у настави историје, у првом реду, доступност докумената и тумачења историје нејасне научности, истинитости и васпитне усмерености, као и то што наставник нема могућност да има увид како ученици користе документа доступна на интернету.
Keywords: teaching||; ||настава; information||; ||информације; communication||; ||комуникација; computer||; ||компјутер; teacher||; ||наставник; student||; ||ученик