Ефекти рецепције књижевног текста у индивидуализованој и респонсибилној разредној настави - Dragić, Želimir Ž.; Ilić, Mile Đ. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Рецепција књижевног текста у настави нови је методички појам, концепт или процес. Први пут је дефинисана и експлицирана у овом раду. Синтезом кључних поставки теорије рецепције, теорије иновативно-развијајуће наставе и налаза тангентних педагошко-психолошких и дидактичко-методичких истраживања развијене су трансферабилне теоријске основе рецепције књижевног текста у настави за млађи школски узраст ученика. Операционализацијом тих основа омогућено је њихово уграђивање у полазишта, структуре, обиљежја и микропланове рецепције књижевног текста у интерактивној настави различитих нивоа сложености (ИН РНС – као модалитету система индивидуализоване наставе) и у респонсибилној настави (РН). Током тромјесечног експеримента ученици петог разреда основне школе реципирали су књижевноумјетнички текст у иновативно-развијајућим системима разредне наставе – у оптимално индивидуализованој настави (НРНС) и респонсибилној настави (РН). Постигли су у просјеку статистички значајно веће резултате на финалном него на иницијалном мјерењу у познавању књижевнотеоријских појмова, суђењу у социјалним ситуацијама и у идентификацији и вредновању основних типова карактера. Такви налази могу бити инвентивно кориштени у идућим истраживањима у унапређивању рада на књижевном тексту у наставној пракси.
Keywords: reception of literary text in teaching||; ||рецепција књижевног текста у настави; reception theory||; ||теорија рецепције; developmental teaching theory||; ||теорија развијајуће наставе; teaching with different levels of complexity||; ||настава различитих нивоа сложености; responsible teaching||; ||респонсибилна настава; knowledge of literary-theoretical concepts||; ||познавање књижевнотеоријских појмова; judgement in social situations||; ||суђење у социјалним ситуацијама; identification and evaluation of personality types||; ||идентификација и вредновање типова карактера