Релације између етноцентризма и националне везаности - Petrović, Danijela S.; Pavićević, Miljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Припадност и везаност за различите друштвене групе, као што су национална држава и етничка група може да има изражену мотивациону снагу. Истовремено, осећај националне везаности може да прерасте у етноцентризам и да постане извор непријатељства и сукоба међу припадницима различитих нација, као што и конфликти у непосредној прошлости могу да допринесу већем испољавању појединих облика националне везаности, па и етноцентризма. Због тога ово истраживање мало за циљ да: (1) утврди израженост етноцентризма и различитих форми националне везаности код младих српске националности на Косову и Метохији (345 испитаника, просечне старости АС=19,36); (2) испитамо каква врста релација постоји између етноцентризма и националне везаности. У истраживању су коришћене Скала за процену етноцентризма (Шрам, 2010) и Скала облика националне везаности (Рот и Хавелка, 1973).Резултати показују да од аспеката етноцентризма испитаници испољавају највиши степен националне хомогенизације коју одликује снажна потреба за националним јединством, док је најизраженији облик националне везаности истакнута национална везаност за коју је карактеристично идеализовање сопствене нације и истицање осећања патриотизма. Истакнута и искључива национална везаност су повезане са свим аспектима етноцентризма што говори у прилог тези да особe које карактерише висок ниво националне идеализације, што је одлика искључиве и истакнуте националне везаности, често испољавају и извесну тенденцију ка етноцентричком начину реаговања.
Keywords: adolescents||; ||адолесценти; national attachment||; ||национална везаност; ethnocentrism||; ||етноцентризам