Ставови и уверења студената о високошколској настави филолошких предмета - Wattles, Isidora M.; Radić-Bojanić, Biljana B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Универзитети, а нарочито поједини факултети и студијске групе, боре се за опстанак на тржишту на више начина, а један од њих је и повећан број студената, који утиче на избор наставних метода и организацију наставе и који доводи до хетерогености у учионици. Најважнија последица разноликости је то да се у свакој групи налазе студенти са разнородним кључним факторима: мотивацијом, интелектуалним способностима и претходно стеченим знањем. Ова три фактора доводе до проблема у настави и захтевају да их наставници пажљиво обраде са циљем бољих исхода учења сваког студента. Стога у овом раду кроз квалитативно истраживање организовано путем упитника отвореног типа испитујемо, бар у области стране филологије, какав однос студенти имају према учењу, тј. њихове ставове и уверења у вези са квалитетом наставе, учешћем студената у наставном процесу и односом према учењу. Општи закључци упућују на ангажовано размишљање о настави и потребу за јасним, интерактивним предавањима, што је у складу са природом студија и предмета на њима, али и са модерним ставовима и препорукама везаним за наставу.
Keywords: university||; ||универзитет; philological subjects||; ||филолошки предмети; students||; ||студенти; attitudes||; ||ставови; beliefs||; ||уверења