Настава историје уметности и ликовне културе у социокултурном контексту − средњовековна баштина у контексту савремене визуелне културе - Subotić Krasojević, Iva N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду се образлаже социокултурни приступ настави и веза са наставом ликовне уметности. Обрађује се појам наставе у социокултурном контексту, као и специфичности и елементи контекста уметничких предмета. Разматрају се основне теоријске поставке наставе у социокултурном контексту, као што су стварање значења, учење као трансформисање културе (култура као полазиште у учењу), образовање као овладавање културним алатима, интерсубјективност, дијалог. Након теоријске разраде, даје се преглед једног акционог истраживања изведеног у средњој школи за уметничке занате. У њему се образлаже пример прилагођавања наставног програма, тема и садржаја, очекивањима и искуствима ученика која доносе у учионицу из своје културне средине. Говори се о креирању наставног програма, приступа и метода посредством популарних интерпретација наслеђа, на примеру наставне теме „Средњовековна уметност“.
Keywords: sociocultural approach to learning||; ||социокултурни контекст; medieval heritage||; ||средњовековна баштина; visual culture||; ||визуална култура; context||; ||контекст; teaching methods||; ||наставне методе