Светиљка са представом грифона: христијанизацијa паганских мотива током касне антике - Tešić Radovanović, Danijela T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Период касне антике, обележен снажним друштвеним променама, религиозном трансформацијом паганског света и тријумфом монотеизма на простору Медитерана, представља архетипски период транзиције у уметности. Визуелна култура раздобља на једној страни испољава традиционалност и еклектицизам, док на другој стоји иновативност која се огледа у синтези старих форми, материјала и орнамената са новом функцијом и значењем предмета, повезаним пре свега са потребама хришћанске уметности, али и све израженијим прихватањем оријенталних утицаја и „варварске“ уметности. Религиозни и културни синкретизам периода утицао је на трансформацију великог броја старијих, паганских мотива и њихово прилагођавање захтевима хришћанске култне праксе. Тенденције су се јасно испољиле на предметима примењене уметности, међу којима су посебно илустративне уљане светиљке, због начина на који комбинују утилитарну и симболичку функцију у религиозном контексту. У групи ранохришћанских бронзаних светиљки сачуван је релативно велики број лампи са ручком у облику протоме грифона. Светиљке са грифоном могле би се назвати прототипом  касноантичке уметничке продукције, због начина на који спајају стилске и иконографске елементе претходног раздобља са духом времена у коме доминирају хришћанска религија и нова хришћанска естетика. Једна светиљка овог типа, која представља случајан налаз из села Пањевац у близини Деспотовца, чува се у Народном музеју у Београду. Обликом, величином и квалитетом израде лампа се приближава другим примерцима произведеним у радионичким центрима Источног Медитерана, који су откривени широм Европе и Медитерана. Декоративни репертоар лампе спаја мотив грифона, пагански соларни симбол блиско повезан са Аполоном, са хришћанским мотивима крста и голуба. У раду се истражују начини на који су ови мотиви доведени у везу и процес којим је пагански мотив грифона трансформисан у апотропејски симбол прихватљив за хришћане.
Keywords: gryphon; griffin||; ||грифон; early Christian lamps||; ||ранохришћанске светиљке; Apollo||; ||Аполон; cross||; ||крст