Епиграфски и археолошки рад Николе Вулића на територији Македоније - Ljubomirović, Irena V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Током Вулићевих вишегодишњих истраживања које је предузео на територији Македоније у деурипској области недалеко од места Чепигова је открио остатке града, али није утврдио о ком граду је реч. Каснија ископавања и проналазак нових натписа са тог локалитета показала су да су трагови насеља поред Чепигова остаци града Стубере. У Македонији, Вулић је испитао и локалитет код села Дебришта, где се задржао врло кратко и открио је само рушевине једне велике тврђаве. Тек су систематским истраживањима овог локалитета, у периоду од 1976–1978. године, утврђени културни слојеви и остаци насеља као и некрополе. Захваљујући пре свега методски добро припремљеном истраживању 1930. године у Требеништу је открио пет нових гробова са богатим инвентаром. Током новијих археолошких радова у Требеништу и његовој околини дошло се до открића која су омогућила извођење нових закључака. Резултати истраживања дали су одговоре на питања која су Вулић и други научници (Б. Филов) само отворили, а тицала су се етничке припадности становништва сахрањеног у откривеним гробницама. Вулић је управо захваљујући открићима у некрополи у Требеништу постао познат светској археолошкој науци. Значајно је било и Вулићево откриће позоришта код Скупа. Он је открио све делове позоришта и упоредио га са тада познатим позориштем у Стобима. Вулић је установио да је позориште у Скупима грађено у II веку н. е, тачније за време цара Хадријана. Ископавањима у периоду од 1970–1974. године дошло се до нових налаза (новац цара Марка Аурелија) који су потврдили Вулићеву тезу о изградњи позоришта или бар једног његовог дела у II веку н. е. Захваљујући исцрпном раду на прикупљању античких натписа, Вулића можемо сматрати утемељивачем епиграфике као научне дисциплине у Србији. Највећи број натписа прикупио је на територији Македоније, где је вршио и опсежна археолошка истраживања. Вулић је прикупљањем и објављивањем великог броја натписа дао значајан допринос истраживању античке прошлости Македоније.
Keywords: Nikola Vulić||; ||Никола Вулић; archaeology excavations||; ||археолошка истраживања; epigraphic monuments||; ||епиграфски споменици; ancient settlements||; ||античка насеља