Приповедање као формирање искуства: Хемингвеј у популарној култури - Gordić Petković, Vladislava S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Наративизација је процес који подразумева формирање искуства у кохерентну целину која у виду забележеног сведочанства о свету одражава захтеве и приоритете културе у којој настаје. Један од културних императива очитује се у потреби да се образује едиповски јунак у складу с маскулиним обележјима снаге и одлучности, снажан и непоколебљив, спреман да превазиђе препреке али истовремено обузет и егзистенцијалним и моралним питањима и дилемама. На примеру Хемингвејеве прве збирке прича У наше време и новеле Старац и море, која је његово последње остварење али истовремено и дело које је оживело пишчеву популарност и веома брзо постало део читалачке културе и школске лектире подједнако, покушаћемо да представимо обликовање стваралачке поетике овог аутора, њену укорењеност у искуство, литерарне узоре и савремену уметност, као и да препознамо степен уклапања Хемингвејевог опуса у популарну културу и дефинишемо кључне одреднице које их повезују.
Keywords: Hemingway||; ||Хемингвеј; narrative||; ||нарација; popular culture||; ||популарна култура; Oedipal hero||; ||едиповски јунак