Постфеминистички трендови у савременој књижевности за младе: преиспитивање бинарне опозиције жртва/злочинац у роману Хелен Крос Лето љубави - Šnircová, Soňa (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Рад се заснива на проучавању најновијих трендова савремене културе коју карактерише „презасићеност оригиналним искуствима жртве“, као и на преиспитивању постмодерног приступа „начину на који жртва размишља“. Посебна пажња посвећује се постфеминистичкој критици „феминизма жртве“ која има за циљ да истражи етички супротстављене односе женске жртве и мушког починитеља. Након кратког теоријског осврта на постфеминистичке приступе парадигми жртве која је доминантна у другом таласу феминизма, у раду се појашњава како је ова парадигма утицала како на књижевну критику XX века тако и на продукцију женских билдунг наратива. Коначно, билдунгсроман Лето љубави Хелен Крос (2001) узима се као пример нове фазе у развоју жанра при чему ауторка романа настоји да преиспита бинарну опозицију жртва/починилац.
Keywords: postfeminism||; ||постфеминизам; victim||; ||жртва; perpetrator||; ||починилац; bildungsroman||; ||билдунгсроман