Изазови перцепције: од идеала до стварности - Horton, Gail (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Већина иницијатива на бројним британским универзитетима, које имају за циљ да интегришу домаће и стране студенте, углавном се реализују у оквиру наставних или ваннаставних активности. У периоду од осам година од академске 2007/08. до 2014/15. Универзитет у Бирмингему у Уједињеном краљевству организовао је изборни модул у оквиру Програма развоја личних вештина који је изместио академско учење у друштвено окружење. Модул је имао за циљ да промовише интеркултуралну сарадњу ослањајући се на потенцијале културолошки хетерогене студентске популације као ресурса за интеркултурални програм учења са циљем остварења Де Витиног идеала. Учесници, домаћи и страни студенти, развијали су свест о интеркултуралности током периода од седам недеља тако што су једни другима били извор информација на сусретима ван факултета, што је цео програм претворило у студију случаја. Да би испунили захтеве курса и освојили 10 кредита (који су улазили у крајњи просек) учесници су морали да воде и предају лични дневник и ураде кратак интервју о томе шта су научили. Подаци добијени на основу попуњених упитника доводе до закључка да су студенти имали користи од овог модела учења.
Keywords: intercultural communication||; ||интеркултурална комуникација; personal skills||; ||личне вештине; reciprocal learning||; ||узајамно учење