Неопходност редефинисања положаја енглеског за посебне намене у високом образовању у Србији - Stojković, Nadežda; Piršl, Danica (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Енглески за посебне намене предаје се и учи на свим универзитетима у Србији, на већини факултета (не на свим), било као обавезан или ређе као изборни предмет на основним студијама, а понекад и у оквиру докторских студија. Предмет се најчешће зове Енглески језик, али садржај је конципиран тако да прати област студија и у суштини представља енглески за посебне намене. Међутим, енглески за посебне намене нигде не постоји као засебан предмет на департманима за англистику, што је само по себи парадокс. Мада су елементи енглеског за посебне намене присутни у оквиру других предмета на филолошким департманима, то свакако није довољно и оставља будуће наставнике без обуке да се сами сналазе када се запосле на радном месту које захтева знање језика из одређене области. Такође, ово није логично за земљу која тежи бољем економском статусу, који подразумева двосмерну комуникацију у погледу стручне и научне експертизе.
Keywords: ESP||; ||енглески за посебне намене; higher education||; ||високо образовање; education policies||; ||политика образовања; education requirements||; ||образовне потребе