Редефинисани приступ оцењивању студената заснован на писању есеја у настави енглеског за посебне намене - Božić Lenard, Dragana; Liermann-Zeljak, Yvonne; Ferčec, Ivanka (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Због оштре конкуренције приликом пријављивања на реномиране универзитете и запошљавања, процењивање и профилисање кандидата постало је неопходност. Традиционалне методе процене кандидата на основу оцена више не дају задовољавајуће резултате и не обезбеђују јасну слику о кандидату. Потребно је проценити кандидата и предвидети његов успех од успешности у настави до радног места. Наше истраживање има за циљ да испита потенцијалне корелације између студентских есеја и испитних оцена на курсевима енглеског за посебне намене. Укупно 203 студента су доставили своје есеје за аутоматску (LIWC) и статистичку (SPSS) анализу. Резултати су показали да су студенти са бољим успехом имали сложеније реченице и стручнији вокабулар, директно везане за тему задатка. За разлику од њих, студенти са слабијим успехом користили су једноставније реченице, у ширем контексту и имали су вербално динамичнији стил. Међутим, стереотипно понашање показали су само испитаници мушког пола, због очекивања околине, док су испитанице посвећивале више пажње успешном испуњавању задатка, у циљу компензације за недовољно знање у настојању да се искажу у области у којој доминирају мушкарци.
Keywords: essays||; ||есеји; assessment||; ||оцењивање; correlation||; ||корелација; revision exam grades||; ||испитне оцене; LIWC||; ||LIWC; SPSS||; ||SPSS; ESP||; ||енглески за посебне намене