Вештине критичког размишљања и решавања проблема: енглески за програм наставе у области науке из перспективе студената - Tuzlukova, Victoria; Usha Prabhukanth, Katherine (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Све већи захтеви на савременом тржишту рада директно утичу на курсеве у понуди институција високог образовања широм света и у том смислу Султанат Оман није изузетак. Један од одговора на такве захтеве о којем говоре бројни званичници из области образовања и особе задужене за развој програма у земљи јесте очекиван висок ниво развијености вештина критичког размишљања и решавања проблема код студената који похађају програм енглеског за посебне намене. Овај рад бави се питањем у којем обиму програми енглеског за посебне намене на Универзитету Султан Кабус у Оману утичу на развијање вештина критичког размишљања и решавања проблема који имају за циљ да прилагоде студенте савременим захтевима. Уопштено, рад има за циљ да свеобухватно представи начине на које се приступи, модели и решења у настави вештина критичког размишљања и решавања проблема прихватају у контексту програма енглеског за посебне намене у Оману. Конкретније, узимајући као пример програм енглеског за потребе наставе у области науке, анализира се низ питања и фактора специфичних за наставу енглеског за посебне намене и вештина критичког размишљања.
Keywords: ESP||; ||енглески за посебне намене; critical thinking||; ||критичко размишљање; problem solving||; ||решавање проблема; foundation program||; ||основни програм; Sultanate of Oman||; ||Султанат Оман