Утицај пројектног модела наставе природе и друштва на усвајање процедуралних знања ученика - Banđur, Veljko R.; Ristanović, Dušan P.; Stanojević, Vladimir M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Оспособљавање ученика да самостално истражују и анализирају природне и друштвене појаве и процесе представља један од значајнијих и захтевнијих задатака наставе природе и друштва. Да би се овако формулисан задатак успешно остварио, неопходно је да ученици стекну одговарајући ниво процедуралних знања, тј. да знају како да испланирају и спроведу истраживање. Полазећи од тога да је актуелном реформом образовања у Србији рад на пројектима постао обавезна наставна активност, у овом раду представљени су резултати експерименталног истраживања чији је циљ био да се утврди ефикасност пројектног модела наставе природе и друштва у процесу усвајања процедуралних знања ученика. Истраживање је спроведено на узорку од 72 ученика експерименталне групе (три одељења која су садржаје наставе природе и друштва реализовала по пројектном моделу) и 70 ученика контролне групе (три одељења која су исте садржаје реализовала путем уобичајених групних задатака) четвртог разреда основне школе. Показало се да су се, након завршетка примене експерименталног програма, постигнућа ученика експерименталне групе побољшала у све три категорије процедуралних знања – познавања различитих начина прикупљања података, познавања начина сређивања истраживачких података и познавања начина приказивања истраживачких резултата.
Keywords: project-based learning model||; ||пројектни модел наставе; science and social studies||; ||настава природе и друштва; procedural knowledge||; ||процедурална знања; research work of students||; ||истраживачки рад ученика