Мирко Кујачић и социјална уметност у Србији - Marković, Srdjan D.; Vukotić Lazar, Marta M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Уметност четврте деценије XX века, која као да је и сама најављивала Други светски рат, била је поларизована између тзв. „чисте уметности“ (l’art pour l’art), ангажоване уметности (l’art pour l’idée) и борбеног реализма. Ова одвојеност често је проузроковала идеолошке сукобе који су се заоштравали и прелазили у сферу политичких сукоба. Два модела левих идеолошких концепата огледају се у социјално ангажованом уметничком раду две програмско декларисане групе које су се залагале за ангажовани облик уметничког деловања: групе „Земља“ (1929–1935) из Загреба и групе „Живот“ (1932–1940) из Београда. Социјална уметност у Србији имала је снажне зачетке у другој половини треће деценије двадесетог века и протезала се кроз период ратних дешавања до 1943. године. У периоду између два светска рата почиње Манифестом Мирка Кујачића (1901–1987) објављеним 1932. године и изложбом његових надреалистичких колажа, урамљене цокуле, објекта под називом „Зимски мотив“ и њеног пандана, слике под називом „Корен београдске отмености“. Важан догађај за наставак оваквих уметничких тенденција је формирање групе „Живот“ 1934. године у Београду, чији је Кујачић био један од оснивача и главних протагониста.
Keywords: Yugoslav modern art||; ||југословенска савремена уметност; social art||; ||социјална уметност; graphics||; ||графика; painting||; ||сликарство; “Life”||; ||„Живот“; “Earth”||; ||„Земља“; “Serbia”||; ||„Србија“