Савремени облици сарадње породице и школе у процесу припреме деце за полазак у школу - Parlić Božović, Jasna Lj.; Stoiljković, Ivana K. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Полазак у школу је врло значајан доживљај за дете. Од првог утиска детета о школи зависи успешност његовог даљег школовања, па се може сматрати и пресудним тренутком за цели живот детета. Поласком детета у школу, круг око њега се шири. Игра више није основа већ учење постаје његова основна активност. Дете ће напредовати у школи и лепо се осећати у друштву својих вршњака ако код детета формирамо позитиван однос према школи, обавезама које га чекају, спремности за учење и рад, однос према учитељу и пријатељима. Полазак у школу важна је прекретница у животу детета. У проучавању везе између породице и школе утврдили смо да је сарадња породице и школе за полазак детета у школу од изузетне важности. Укључивање детета у образовни процес сматра се значајним фактором бољег прилагођавања и развоја личности ученика. Васпитање и образовање брига су и породице и школе, тако да би се без њихових заједничких залагања јавили пропусти у постизању васпитно-образовних и наставних циљева и задатака. Све ово што породица подстиче и развија, школа треба да продубљује, а све оно што се у школи развија породица треба да подстиче. Из резултата истраживања може се, такође, извести закључак да је сарадња породице и школе од велике важности и да доприноси бољем сналажењу деце приликом поласка у школу. Евидентно је да ће деца чији су родитељи процентуално више укључени у школске активности постићи бољи успех у учењу и бити срећније, задовољније и здравије личности од деце чији ће родитељи у мањем степену бити укључени у школске активности. Породица је, свакако, модел и узор у усвајању друштвено-социјалних облика понашања и изградње основних црта личности. Школа је најважнија институција где се ти облици шире и продубљују, па из тога проистиче то да је сарадња породице и школе императив за успех и напредак деце. Сарадња породице и школе треба да се остварује од тренутка када дете постане полазник образовне установе, а надаље да се продубљује и допринесе адекватном испуњавању васпитно-образовних задатака у школи. Социјализација, начини сарађивања и изграђивања односа који започињу у породици бивају допуњавана и утицајима других, ширих, спољашњих фактора (школа, средства масовне комуникације и др.), који утичу на формирање зреле и стабилне личности. И најзад, поласком у школу, деца ступају у односе који су за њих нови и другачији од односа у породици, при чему је сарадња породице и школе од круцијалног значаја за развој и сазревање личности детета, што нажалост, сви родитељи, још увек не схватају.
Keywords: starting schoool||; ||полазак у школу; pupils||; ||ученици; school||; ||школа; family||; ||породица