Допринос теорије схема и социо-конструктивистичког приступа у настави: усвајање функционализма код студената на преводилачким предметима - Eraković, Borislava R.; Topalov, Jagoda P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Истраживања у оквиру теорије схема указала су на разне стратегије којима се претходно стечени концепти „штите“ од нових, као и да је брза и драстична промена кључних уверења ретка и да се тешко постиже. Када је реч о студентима на почетним курсевима превођења, један од најупорнијих проблема је разумевање улоге вантекстуалног контекста у превођењу. Применом мешовите истраживачке методе, у раду испитујемо доминантне схеме о појму превођења код студената друге и треће године англистике на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду на почетку курса превођења журналистичких текстова. Зависне варијабле су категорије анализе изворног и циљног текста које студенти препознају у задатку анализе изворника на енглеском и циљног текста на српском, док су независне варијабле ниво знања циљног језика и година студија. Резултати показују доминантност схеме која почива на теорији еквиваленције, према којој доминантан параметар у превођењу јесу синтаксичке и лексичке карактеристике изворног текста, а не вантекстуални фактори. Уочене тешкоће студената у разумевању импликација функционалистичког приступа превођењу који подразумева утицај вантекстуалних фактора на синтаксичка и лексичка одступања у преводу објашњавају се уз помоћ теорије схема, а затим се образлаже улога социо-конструктивистичког приступа настави у њиховом превазилажењу.
Keywords: schema theory||; ||теорија схема; social-constructivist approach||; ||социо-конструктивистички приступ; translation teaching||; ||настава превођења; functionalist approach to translation||; ||функционалистички приступ превођењу