Магија, паганско и хришћанско у Сер Гавејну и Зеленом витезу - Jakovljević, Mladen M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Сер Гавејн и Зелени витез дуго је сматран текстом са преовлађујућим хришћанским елементима, али начин на који приказује магију и паганско, с једне стране, и хришћанство, с друге стране, указује на то да је њихов међуоднос много комплекснији него што се то на први поглед може чинити. Магија у овом витешком роману није само принцип супротстављен хришћанском, него и индикатор друштвено-историјских околности којим песник указује на проблеме средњовековног друштва у којем је магија део свакодневног живота. Однос магијског и хришћанског указује на то да се ови наизглед супротстављени принципи међусобно нужно не искључују, него се надопуњују, потврђујући везе, коегзистенцију и међузависност хришћанских и магијских пракси, веровања и локација.
Keywords: Gawain||; ||Гавејн; Christianity||; ||хришћанство; magic||; ||магија; romance||; ||витешки роман; Medieval literature||; ||средњовековна књижевност