Интегративна настава за интегрисано друштво: планирање, организовање и реализовање иновативног модела наставе - Zobenica, Nikolina N.; Stipančević, Ana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У процесу глобализације, пре свега уз активно учешће и вођство економије и политике, савремено друштво се као целовити систем (ре)креира као интегрисано друштво. Иако поједини конзервативнији подсистеми (као што је васпитно-образовни) спорије прихватају промене и невољно се укључују у процес глобализације – превасходно због везаности за традицију – међузависност и међуделовање подсистема намећу потребу за партиципацијом сваког сегмента целине. Из тог разлога није необично што су реформе васпитања и образовања започеле одозго (top-down) на иницијативу политичког подсистема удруженог с економским, те судионици васпитно-образовног рада немају избора него да ухвате корак са актуелним тенденцијама. Да би одговорили на нове захтеве друштва, у процесу модернизације наставе стварају се нови модели као што су, на пример, проблемска настава, интерактивна настава, интегративна или интегрисана настава. Циљ овог рада је пре свега да се модел интегративне наставе прикаже и образложи као одговор на процес глобализације (социолошки приступ), а затим да се методом моделовања предочи конкретан пример примене модела интегративне наставе у наставној пракси немачког језика у оквиру високошколског образовања
Keywords: Globalisierung||; ||глобализација; innovative Unterrichtsmodelle||; ||иновативни модели наставе; integrierter oder fächerübergreifender und –verbindender Unterricht||; ||васпитно-образовни супсистем; Hochschulunterricht||; ||универзитетска настава; DaF-Unterricht||; ||настава немачког језика