О акценатским карактеристикама српских говора у Банатској клисури (Дивич) - Lončar Raičević, Aleksandra R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
На основу теренских истраживања обављених на територији Банатске (Дунавске) клисуре у Румунији, у месту Дивич, прикупљен је материјал који је послужио за анализу прозодијских карактеристика говора Дивича. У овом раду биће приказане акценатске карактеристике ‒ инвентар и дистрибуција прозодема у поменутом говору. Такође, биће утврђен однос према суседним, описаним говорима. Резултати истраживања показују да је једна од најизразитијих карактеристика овог говора староштокавски тип акцентуације, тј. новији троакценатски систем изведен из староштокавског двоакценатског инвентар.
Keywords: accents||; ||акценатски систем; prosody||; ||прозодија; Romanian Banat||; ||Румунски Банат; Serbian speech in Romania||; ||српски говори у Румунији