Проблем убикације путне станице Acruvium/Agruvium на римској комуникацији Narona–Scodra - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду се презентују подаци везани за проблем убикације путне станицe Acruvium/Agruvium на комуникацији Narona–Scodra. Комуникација, која је од правца Нароне долазила до раскрснице Ad Zizio (Моско/Укшићи), рачвала се у два правца. Један крак ишао је обалом Јадрана, а други кроз унутрашњост данашње Херцеговине и Црне Горе. Оба крака поново су се спајала у једну комуникацију у станици Scodra (Скадар), a дио су велике дужне комуникације Аквилеја–Дирахијум. Предмет нашег рада је убикација путне станицe Acruvium/Agruvium на краку комуникације која је ишла обалом мора, будући да су мишљења истраживача о убикацији ове станицe различита. Приликом истраживања античких путних станица и комуникација на југу провинције Далмације (источна Херцеговина, југоисточна Хрватска, југозападна Црна Гора) служили смо се писаном изворном грађом и материјалним остацима на терену, при чему су нам од нарочитог значаја били записи Плинија Старијег, Тита Ливија, као и географски подаци код Клаудија Птолемеја и Равенског Географа, те подаци које налазимо у Појтингеријани и Гвидоновој Географији.
Keywords: road stop||; ||путна станица; Roan roads||; ||римске комуникације; Acruvium/Agruvium||; ||Acruvium/Agruvium; Naronа||; ||Naronа; Scodra||; ||Scodra; south Dalmatia||; ||провинција Далмација