Борисовска глинена звучна играчка као социокултурни феномен - Иванов, Евгений А. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У овом раду аутор говори о једном феномену руске народне уметности – борисовској глиненој играчки која се некада давно израђивала у насељу Борисовка у Белгородској области. Наводе се историјски аспекти настанка заната који се везује за име грофа Бориса Петровича Шереметјева, сарадника Петра I. Разматрају се карактеристике настанка и развоја живописне структуре глинених играчака, њиховог одласка у заборав и поновног рађања – процеса који није могућ без укључивања младог покољења. Упознавање с борисовском играчком, проучавање и практично усвајање уметности вајања одвија се на часовима из предмета „Руска народна глинена играчка“ у оквиру општеобразовног програма допунског образовања, осим тога, поједини обрасци борисовске играчке укључени су у програм предмета „Белгородоведеније“ који се бави историјом и културом родног града Белгорода у почетним разредима белгородских школа.
Keywords: глиняная игрушка||; ||глинена играчка; борисовская глиняная игрушка||; ||борисовска глинена играчка; поселок Борисовка||; ||насеље Борисовка; гончарный промысел||; ||грнчарски занат; гончар||