Тражење сензација и анксиозност код наркомана - Ranđelović, Kristina M.; Ranđelović, Dušan J.; Dimitrijević, Bojana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Циљ спроведеног истраживања је био утврђивање повезаности између димензија тражења сензација и модалитета анксиозности. Такође, трагало се и за значајним разликама у нивоу изражености  димензија тражења сензација и модалитета анксиозности између наркомана и ненаркомана. Узорак је био неслучајан – намеран (Н=70) и чинило га је 35 наркомана који су на лечењу од зависности ПАС на Клиници за Заштиту Менталног Здравља – Ниш и 35 испитаника без симптоматологије зависности и без историје лечења од болести зависности. Подгрупе испитаника су биле уједначене према годинама старости и школској спреми. Од инструмената су примењени Закерманова скала тражења сензација (SSS-V), Спилбергеров инвентар анксиозности – форма Y (STAI) и Социодемографски упитник конструисан за потребе истраживања. Резултати указују на то да су код наркомана у поређењу са неклиничким подузорком утврђене израженије димензије Тражење узбуђења, Осетљивост на досаду, Општа анксиозност. Утврђена је статистички значајна умерена и позитивна повезаност Ситуационе анксиозности са Тражењем узбуђења и пустоловина на подузорку ненаркомана. Резултати су показали ниску и негативну статистички значајну повезаност димензије Дезинхибираности са годинама старости на оба подузорка. Утврђена је статистички значајна негативна повезаност Ситуационе анксиозности са годинама старости на подузорку наркомана. Добијеним резултатима су делимично потврђене полазне претпоставке истраживања и отворена нова питања о тражењу сензација и анксиозности код наркомана, као и о њиховом односу. Практичне импликације спроведеног истраживања огледају се у могућности примене добијених резултата у саветодавном и терапијском раду са наркоманима, у циљу успоставања бољег квалитета живота и боље прогнозе излечења. Добар увид у проблем истраживања и утврђивање веза између ових концепата требало би да унапреди постојећа знања и створи погодно тло за креирање нових превентивних програма за болести зависности.
Keywords: drug addiction||; ||наркоманија; sensation seeking||; ||тражење сензација; anxiety||; ||анксиозност