О традицији земљорадње са југа провинције Далмације (Примјери са источне обале Јадрана и његовог залеђа) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду се презентују подаци о обрадивим површинама и узгоју појединих пољопривредних култура на југу провинције Далмације у античко доба. Писана изворна грађа и археолошки налази са овог подручја указују на традицију бављења обрадом земље и узгојем пољопривредних култура од римског доба до данас, а нађен је и скроман број материјалних остатака који свједоче о тадашњим пољопривредним занимањима на југу провинције Далмације. Ова свједочанства имају изузетну историјску вриједност јер поближе указују на привредне прилике и традицију земљорадње, од антике до нашег времена.
Keywords: tradition||; ||традиција; agriculture||; ||земљорадња; the Roman agricultural estates (fundi)||; ||римска пољопривредна имања (fundi); agricultural products||; ||житарице; Illyria||; ||Илирик; Dalmatia||; ||провинција Далмација