Аспекти полног морала младих у родној перспективи - Redžić, Saduša F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Рад представља приказ упоредне анализе дела података добијених у социолошком истраживању полног морала. Подаци за поређење ставова девојака и младића о појединим аспектима полних односа - повезаности секса, љубави и репродукције, апстиненцији и промискуитету, иницирању полног зближавања, хетеросексуалним и хомосексуалним односима, и проституцији - прикупљани су дубинским интервјуом. Резултати упућују на приближавање ставова припадника два рода о појединим аспектима. Њихови ставови су понекада традиционални, други пут модерни и либерални, а понекада их сврставамо у прелазни модел. У традиционалном моделу још увек су присутни ставови које карактерише диморфизам полног морала, док у модерном моделу родна димезија губи на значају. Теоријски и методолошки оквир рада чине теорије о разликама између женских и мушких полних улога.
Keywords: sexual relations||; ||полни односи; sexual morality||; ||полни морал; the young||; ||млади; in-depth interview||; ||дубински интервју