Хетеростереотипи о оријенталним језицима у мрежи вербалних асоцијација - Gligorijević, Ivana R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду ћемо анализирати вербалне асоцијације говорних представника српског језика у вези са називима оријенталних језика. Вербалне асоцијације су прикупљене у асоцијативном тесту, у ком је учестовало 654 испитаника, а на месту речи-стимулуса нашли су се лингвоними арапски језик, турски језик и персијски језик. Од испитаника се тражило да на дате стимулуса одговоре првом речју или групом речи која им падне на памет. Прикупљене одговоре (реакције) смо поређали по фреквентности и анализирали по тематским групама, од којих се издвајају оне заступљене код сва три стимулуса: који је језик за шта добар, шта знамо о оријенталним језицима, какви су ови језици и како нам звуче. Реакције су анализиране тако да се стекне увид у уврежене стереотипе о датим оријенталним језицима код нас. Резултати су показали да испитаницима у анкети није страна представа о арапском, турском и персијском, али се многи популарни ставови и судови о њима могу разумети као израз недовољне и површне обавештености и приписати утицају медија
Keywords: verbal associations||; ||вербалне асоцијације; association test||; ||асоцијативни тест; Arabic language||; ||арапски језик; Turkish language||; ||турски језик; Persian language||; ||персијски језик; Serbian language||; ||српски језик