Индивидуално планирана настава у свјетлу дидактичких парадигми и савремених наставних система - Jerković, Ljiljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду је расвјетљавана индивидуално планирана настава у оквиру дидактичких парадигми, типова настава и иновативних наставних система. Индивидуално планирана настава је доминантно заснована на феноменолошкој и конструктивистичкој дидактичкој парадигми. Према феноменолошкој парадигми ученик се респектује као аутентично биће, а његова аутентичност се подржава реализацијом индивидуалних образовно-васпитних програма. Кроз индивидуално планирана вјежбања темељена на конструктивистичкој парадигми ученици активно, самоодговорно и самоорганизовано усвајају програмске садржаје, тј. откривају, продукују или „конструишу спознаје“ о објективној стварности. Упориште овог модела индивидуализоване наставе налазимо дијелом и у рационалистичкој дидактичкој парадигми, поготово у раду са ученицима који постижу слабије резултате и ученике са препрекама у учењу и учешћу. Индивидуално планирану наставу смо класификовали у групу развијајућих и личносно-оријентисаних наставних система, што и произилази из њене парадигматске утемељености. Уношењем елемената индивидуално планиране наставе у наставне системе развијућег типа (проблемска, откривајућа, хеуристичка, менторска, други модели индивидуализоване наставе) можемо утицати на повећање њихове хуманистичке и личносне усмјерености. Оптимално развијући и личносно-оријентисани наставни системи су индивидуално планирана и инклузивна настава, а у футуролошком погледу и инклузивна индивидуално планирана настава.
Keywords: individually planned instruction||; ||индивидуално планирана настава; didactic paradigm||; ||дидактичка парадигма; rationalist; phenomenological and constructivist didactic paradigm||; ||рационалистичка; феноменолошка и конструктивистичка дидактичка парадигма; developmental instruction||; ||развојна настава; personality-oriented instruction||; ||личносно-оријентисана настава