Национално васпитање на основама српске уметничке музике у основној школи - Pavlović, Biljana M.; Cicović Sarajlić, Dragana J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Предмет рада је национално васпитање у основној школи на основама српске уметничке музике. На теоријском плану задатак рада је да се сагледа стваралаштво најзначајнијих српских композитора са којима је неопходно упознати ученике основне школе. У раду су изложени резултати истраживања које је за циљ имало да се утврди у којој мери ученици 8. разреда са територије Косова и Метохије и централне Србије познају српску уметничку музику, односно, колико су упознати са стваралаштвом најзначајнијих српских композитора. Резултати истраживања указују да ученици након завршене основне школе не познају довољно националну уметничку музику. У настави музичке културе, национална уметничка музика је садржај који, поред традиционалних, духовних и патриотских песама, снажно доприноси националном васпитању. Садржаји националног карактера данас имају посебан педагошки и друштвени смисао и значај на Косову и Метохији, где је, због специфичних услова живота српског народа на овој територији, неопходно посветити им више пажње у васпитно-образовном раду. Упознавање ученика основне школе са уметничким стваралаштвом националних композитора допринеће развијању патриотизма, јачању националног поноса и осећаја припадности свом народу. У раду су наведена неправедно запостављена дела националне уметничке музике, која због својих високих естетских и етичких вредности треба да буду уврштена у наставне програме музичке културе. У истраживању су примењене дескриптивна метода и метода теоријске анализе.
Keywords: national education||; ||национално васпитање; teaching||; ||настава; elementary school||; ||основна школа; Serbian national art music||; ||српска уметничка музика