Младен Јаковљевић: Алтернативне стварности Филипа К. Дика (Косовска Митровица: Филозофски факултет, 2015, 235 стр.) - Vekonj, Kristijan E. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Филип К. Дик је у свету и у Србији један од читанијих аутора научне фантастике. У прилог томе говори чињеница да су сви битнији наслови из његовог опуса преведени на српски језик, a поједини доживљавају и нова издања. Међутим, на овим просторима недостајало је студиозно, критичко ишчитавање Дикових романа и покушај расветљавања његових мрачних алтернативних будућности, а управо то нам пружа студија Алтернативне стварности Филипа К. Дика.