Физичка пројекција смрти у трагедији Магбет - Andrejević, Ana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Трагедијом Магбет доминирају убиства, ратови, крв, одрубљене главе, природне катастрофе, али и натприродни феномени попут духова, вештица и пророчанства. Ако узмемо у обзир и слике мрака, страха и кошмара којима ова драма обилује, тешко је одупрети се утиску који трагедија оставља, а то је да се апокалиптична претња надвија над Шкотском и имплицитно над целим светом ако њиме влада рука тиранина. Смрт је као феномен свеприсутна у Магбету: физички и метафизички, реалистично и симболично, експлицитно и имплицитно. Аутор рада ће се фокусирати више на експлицитне и физичке слике смрти него на метафизичке, да би истакао њихов значај у креирању атмосфере деструкције и пакла у овој трагедији. Покушаће да пронађе сврху овим сликама у трагичном току радње, будући да је пуко нагомилавање ужасних сцена смрти карактеристична драмска конвенција мелодрама, што Магбет свакако није. Заправо, многобројне и разноврсне макабристичке слике смрти у Магбету у функцији су трагичног патоса и карактеризације протагониста.
Keywords: war||; ||рат; murder||; ||убиство; death||; ||смрт; blood||; ||крв; tragedy||; ||трагедија