Да ли је Одисеј филозоф? - Deretić, Irina J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се разматрају делови текста Хомерове Одисеје који према ауторкином мишљењу поседују посебан филозофски значај, будући да се баве односом истинитог, вероватног и лажног говора. Нарочита пажња посвећена је анализи термина „нико“, путем којег Одисеј именује самог себе у разговору са Полифемом. Такође, Хомер се служи појмом „истиноликости“ да означи исказе који нису ни истинити ни лажни, што су све моменти релевантни за филозофију језика, па и епистемологију. Показује се да су Одисејева путовања у много чему мотивисана филозофским разлозима, те да Одисеја представља својеврстан литерарно артикулисан спев о филозофском формирању човека.
Keywords: Odysseus||; ||Одисеј; Homer||; ||Хомер; "Nobody"||; ||"Нико"; apparent truth||; ||истиноликост; identity||; ||идентитет; philosophical self-knowledge||; ||филозофско самосазнање