Анализа кохезивних средстава у кратком тексту на примеру драме „Виски. Без воде. Без леда.“ Тома Харта - Janković, Anita V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Појам текста има динамичну природу и вишеструке дефиниције које покушавају да укључе све аспекте његове лингвистичке реализације. Заједнички елеменaт свих дефиниција текста је његова кохезивност, тј. повезаност у целину. Кохезија се односи на оне карактеристике површинске структуре текста које спајају његове делове и као таква, она је семантичка категорија, али и синтагматска релација. Циљ овог рада је да представи модел анализе кохезивних средстава који су први установили аутори Халидеј и Хасан. Анализа се ради на тексту драме Тома Харта. Текст се посматра као драмски дијалог намењен за говор на сцени па су из анализе искључене дидаскалије као паралингвистичке појаве. Модел анализе обухвата идентификацију и обележавање исказа у тексту, а затим идентификацију кохезивних елемената и категоризацију кохезивних веза у сваком исказу. Категоризација кохезивних веза се допуњује одређивањем правца везе и физичке удаљености елемената у тексту. Анализа корпуса је показала да је кохезија у тексту средње густине, анафоричног правца и најчешће реализована кроз елипсу. Ово је у складу са хипотезом да тип текста условљава кохезивне механизме, јер је кратка анафорична елипса карактеристична за дијалоге. Такође, одсуство паралелизма је врло индикативно јер је он карактеристичан за поезију и политички дискурс.
Keywords: text||; ||текст; cohesion||; ||кохезија; cohesive devices||; ||кохезивна средства; ellipsis||; ||елипса; dramatic dialogue||; ||драмски дијалог