Кад народ проговори (Роман Пролом Бранка Ћопића) - Kostić, Dragomir J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Обиман роман Пролом (1952) Бранка Ћопића пружа обиље могућности за интерпретацију. Састоји се из три дела. У првом делу је описано усташко насиље над српским народом у НДХ; одвођење у заробљеништво под лукавим изговором кулука и стравична, језива и сабласна, ноћна егзекуција везаних људи над јамом. То је жестока осуда усташке државе и усташке геноцидне политике. Као да се, међутим, писац уплашио интезитета те осуде, па у друга два дела романа приказује устанак народа и несрећну деобу у њему на две фракције: на партизане и четнике, подлежући тако званичном идеолошком дискурсу. Пажљивим читањем текста романа, наглашавајући његове најрепрезентативније делове, што је, на известан начин, представљало и методолошки оквир рада, није било тешко допрети до његове основне замисли, или задатка који је писац себи поставио: да опише буђење народа у њему, истакне народ у први план, стави нагласак на говор народа.
Keywords: Branko Ćopić||; ||Бранко Ћопић; Serbian postwar novel||; ||послератни српски роман; Ustaša violence||; ||усташко насиље; pits||; ||јама; rebellion||; ||устанак; ideology||; ||идеологија; people||; ||народ