Промена концепта поезије у позним збиркама Васка Попе - Vladušić, Slobodan V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У тексту полазимо од чињенице да критика обично занемарује Попине позне збирке песама – Живо месо (1975), Кућа насред друма (1975), те Рез (1981) – имплицитно или експлицитно одричући њихову вредност. Овај рад настоји да докаже да у наведеним збиркама песама долази до промена концепта поезије, а не тек до поетичког преображаја унутар истог концепта модерне поезије. Прва одлика тог новог концепта поезије је реперсонализација песничког чина. Она тражи од нас да уведемо појам песничког субјекта (уместо лирског субјекта). Да бисмо разумели ову промену концепта песништва, употребили смо такође и термин личности (песника). У тексту бранимо тезу да је Попа у три збирке песама које су објављене 1975. године (Вучија со, Живо месо, Кућа насред друма) желео да прикаже три равноправне компоненте личности: митску, личну и колективно-политичку. Исто тако, настојали смо да покажемо како Попине песме из збирке Живо месо треба читати као елементе искуства који чине животну причу личности, а не тек као естетске објекте независне од било какве персоналности. У том контексту зрачење поента замењује зрачење симбола/фигуре која је карактеристична за симболистичку поезију.
Keywords: repersonalization of poetry||; ||реперсонализација поезије; experience||; ||искуство; essence||; ||поента; poetic subject||; ||песнички субјект