Задушнице у селу Ладовица - некад и сад - Miljković, Marija D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Рад се заснива на теренском истраживању на подручју села Ладовица, општина Власотинце. Предмет овог истраживања је опис обичаја српског народа који се односи на поштовање душа умрлих – Задушнице, са циљем да се компарацијом утврде разлике настале временом. Испитаници, мештани овог села, причају о обичајима везаним за Задушнице, присећајући се и прошлости. Они сведоче да село Ладовица није препустило забораву обичаје које су упражњавали њихови преци и које они сада преносе својим потомцима. Припадници породице покојника у овом селу и даље поштују одређене обичајне радње, чиме себи и својим укућанима, како верују, обезбеђују плодност, мир и живот који у многим ситуацијама зависи управо од њиховог претка. Ипак, показало се да су се неке од њих модификовале, односно да су житељи несвесно прихватили новине наметнуте савременим животом.
Keywords: present||; ||садашњост; past||; ||прошлост; beliefs||; ||веровања; custom||; ||обичај; All Souls' Day||; ||Задушнице; village Ladovica||; ||село Ладовица