Карактеристике личности као предиктори депресивности, анксиозности и стреса код ученика завршних разреда средњих школа - Vujičić, Milena M.; Ranđelović, Dušan J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Полазећи од модела структуре личности Великих пет, основни циљ спроведеног истраживања је био испитивање предиктивне моћи особина личности у испољавању депресивности, анксиозности и стреса код ученика завршних година средњих школа. Испитивање је спроведено на узорку од 977 ученика треће и четврте године из десет средњих школа у Нишу. Полна структура узорка била је 369 младића и 607 девојака. У истраживању су коришћени следећи инструменти: Скала депресивности, анксиозности и стреса (DASS-21; Lovibond and Lovibond, 1995) и Инвентар Великих пет (Big five Inventory – BFI: John, Donahue and Kentle, 1991). Резултати су показали да регресиони модел који чине особине личности (екстраверзија, пријатност, савесност, неуротицизам и отвореност ка искуству) објашњава 26% критеријумске варијабле анксиозност. Највећи појединачни допринос у предикцији ове варијабле има особина личности неуротицизам (β=.34, p
Keywords: secondary school students||; ||средњошколци; stress||; ||стрес; anxiety||; ||анксиозност; depression||; ||депресивност; personality traits||; ||особине личности