Рефлексија друштвених односа у језику Андрићеве прозе за децу и младе - Stakić, Mirjana M.; Janković, Aleksandra V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду, испитујући језик Андрићеве прозе у приповеткама „Деца“, „Кула“ и „Прозор“ које су намењене деци и младима тумачимо друштвене односе који представљају њихов тематски, социолошки, културолошки и историјски контекст. У контексту учења социолошких теорија (социокогнитивне теорије, теорије социјалног идентитета и теорије социјалног учења), са становишта психолингвистичког приступа, испитујемо узроке друштвених предрасуда које представљају основни узрок настајања интерперсоналних и унутрашњих психолошких конфликта главних јунака. Језик посматрамо и као медијум у откривању унутрашње и спољашње карактеризација ликова остварене посредством вербализације унутрашњих и спољашњих сукоба. Друштвене односе и конфликте рефлектоване у језику као естетском, културном и социјалном феномену тумачимо као идејни контекст Андрићеве прозе. Књижевни језик тако постаје медијум који, поред естетске, остварује и сазнајну улогу откривајући друштвене односе и конфликте који представљају рефлексивно језгро уткано у тематску структуру испитиваних приповедака за децу и младе: „Деца“, „Кула“ и „Прозор“.
Keywords: conflicts||; ||конфликти; social relations||; ||друштвени односи; Andrić's prose for children and young adults||; ||Андрићева проза за децу и младе; psycholinguistic approach||; ||психолингвистички приступ; literary language||; ||књижевни језик