Излазак из подземља: рефлексије мита о Деметри и Персефони у шест савремених пјесничких текстова - Bijelić, Tatjana P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Полазећи од чињенице да је древни мит о Демери и Персефони не само један од најстаријих и најзначајнијих митова о односу мајке и кћерке него и најчешће препричана и ревидирана архетипска прича у оквирима савремене женске књижевности, ауторка овог рада настојала је да укаже на улогу овог мита у постављању одговарајућег интерпретацијског контекста женског искуства, што даје додатну димензију тумачењу савременог пјесничког израза. Циљ рада је да укаже на разноврсност пјесничких стратегија обраде мита илустровањем дискусије о положају савремене Деметре унутар друштвених релација моћи, гдје Персефонино тијело представља објекат и локус антагонизама, али и еманципован простор који утиче на динамику односа мајке и ћерке, као и на мањак или интензивирање женске солидарности. Кроз анализу пјесама шест савремених англоамеричких пјесникиња (Фејнлајт, Боланд, Дафи, Острикер и О’Рорк) истраживале су се репрезентације трансформације Деметриних моћи, од божанских до секуларних, као и фрагментације њених свакодневних искустава које су настале на основу објективације женског тијела и све замршенијег пута према регенерацији коју заговара мит.
Keywords: myth||; ||мит; Persephone||; ||Персефона; Demeter||; ||Деметра; contemporary poetry by women||; ||савремена женска поезија