Jезик, уметност и (друштвено) тело у модерном и постмодерном естетизму: поређење Вајлда и Набокова - Kovačević, Predrag S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У овом раду износимо аргумент за теоријску разлику између модерног и постмодерног естетизма и разматрамо њихове политичке импликације тврдећи да модерни естетизам садржи прогресивне или радикалне тенденције, док се под постмодернизмом његов садржај померио ка реакционарној политици. Појединачне политичке импликације које изводимо из ове две врсте естетизма тичу се става о људској природи, различитим врстама нарцистичких тенденција и супротстављених ставова о уметности и култури. Даље, користимо примере из Вајлдове Слике Доријана Греја и Набоковљеве Лолите како би илустровали појавне облике ових разлика у делима ове двојице писаца који представљају кључне фигуре естетизма. Закључујемо да су политички ставови Вајлда и Набокова радикално супротстављени и да ове разлике потичу из чињенице да њихова дела отеловљују супротстављене концепте естетизма.
Keywords: Nabokov||; ||Набоков; Wilde||; ||Вајлд; politics||; ||политика; postmodernism||; ||постмодернизам; modernism||; ||модернизам; aestheticism||; ||естетизам